Vogelvriendelijke kattentuin?
Voor een ontwerpproject heeft Studio Loof een bijna onmogelijke opdracht gekregen: het ontwerpen van een vogelvriendelijke tuin waarin ook twee katten mogen vertoeven. Kan dat überhaupt? Het antwoord is snel en simpel: eigenlijk niet…
Het advies aan katteneigenaren zou dan ook moeten zijn om hun kleine jagers binnen te houden. In ieder geval tijdens de schemering, nacht en al helemaal tijdens het broedseizoen. Voor degenen die dat toch wel wat zielig vinden- of hun kat binnenshuis maar moeilijk kunnen vermaken, zijn wellicht maatregelen te treffen zoals felgekleurde kattenkragen (NRC, 2016). Deze kragen zouden vogels moeten kunnen waarschuwen.
Maar goed, deze opdracht ligt er – en probeer je dan zo goed mogelijk uit te voeren. Hoe kan je het katten moeilijk maken vogels te vangen in de tuin? Hieronder drie tips en ideeën.
Stekende heesters
Vogels profiteren van beschutting dat kan worden gecreëerd met dichtbegroeide, ondoordringbare heesters, eventueel met stekels of doornen.
Een voorbeeld van zo een stekelstruik is de duindoorn, dat naast beschutting ook een zeer gezonde kost voor vogels biedt: de opvallende oranje bessen in het najaar zijn ware vitaminebommen.
Voor wie écht een ondoordringbare groene barrière wilt plaatsen, is een braam ook altijd nog een optie. Deze doornen kunnen echter behoorlijk geniepig zijn. Houd er ook rekening mee dat een braam kan woekeren.
De vogelvijver
Tuinvogels houden van badderen, vooral tijdens de warme, droge zomers. Drinkwater tot de beschikking hebben is dan ook geen overbodige luxe. Gezien katten over het algemeen geen zwemliefhebbers zijn en het onmogelijk is om geruisloos te water te gaan, kan het interessant zijn om een hoekje te creëren naast de vijver dat omgeven is door de al eerder genoemde ‘stekende heesters’. Een hoekje dat enkel vliegend te bereiken is. In een grote vijver kan je ook denken aan een klein eilandje. Voor de vogels is het in ieder geval belangrijk dat de oevers aflopen. Je kan ook denken aan een paar keien in het water. Insecten zullen hier ook van profiteren.
Hogere hoogtes
Iedere vogel heeft zijn eigen voorkeuren voor een broedplaats. Zo zijn er tuinvogels die graag broeden in coniferen, waaronder bijzondere soorten zoals goudhaantjes en groenlingen. Maar ook wat betreft beschutting is de conifeer een verrijking voor de tuin. Coniferen zijn wintergroen, dichtbegroeid en de kans dat uitvliegende vogels op de grond vallen is klein vanwege de vele takken. Kies indien de ruimte in de tuin het toelaat, voor een conifeer op hoge stam en maak gebruik van kattenafweergordels rondom de stam om te voorkomen dat een kat de boom in klimt. Houd wel rekening met het type conifeer: de populaire taxus is giftig en vooral voor jonge of onervaren katten kan dit een risico zijn. Indien dit een zorg is, vraag bij een boomkwekerij naar de minder giftige soorten – deze zijn er!