Arbeiderswoning (2017)

Een blauwgroene oase in een kleine stadstuin

Deze tuin betreft een kleine stadstuin (ongeveer 5x5m), behorende bij een karakteristieke arbeiderswoning. Achterin de tuin ligt een steeg, waar een paar enkele andere huishoudens gebruik van maken. Aan de andere zijde van de steeg ligt struikgewas om het zicht te ontnemen van een kleine parkeerplaats en bedrijfsloods.

Omdat het een kleine tuin betreft – de steeg minimaal wordt gebruikt door buren en het zicht aan de achterkant een groene strook is, is besloten aan de achterkant geen hoge schutting te plaatsen. Dit zorgt voor extra ruimtelijkheid. Vanwege het kleine oppervlak kon er helaas minder groen toegepast worden dan gewenst (het tuinhuisje was al aanwezig en moest blijven staan). Om deze reden is er wel gekozen voor gebroken stoeptegels met brede voegen, waar lage bodembedekkers tussen kunnen groeien.
Vaak werken grote objecten goed in een kleine tuin voor de ruimtelijkheid. Daarom is er gekozen om een prominente vijver te plaatsen, dat een blauwgroene oase vormt in deze stadstuin. De bewoners kunnen zitten op een mini vlondertje, en zo pootje baden.