• Instagram,  Updates

  Daslook

  Heb jij dit plantje al gezien dit jaar? De naam is daslook (Allium ursinum); een typisch inheems bosplantje dat rond deze tijd van het jaar bloeit. Op een bosbodem kan het uitgestrekte tapijten vormen. Vanwege zijn bodembedekkende eigenschappen is in de tuin dus enige voorzichtigheid geboden. Echter is met wat onderhoud de plant goed in toom te houden. De plant doet qua smaak wat denken aan knoflook en is heerlijk om te verwerken in gerechten!

 • Updates

  Trend Consumentenbeurs

  Afgelopen week stond Studio Loof op de Trend Consumentenbeurs in Ouddorp. Ontzettend leuk gehad met de andere ondernemers en al die enthousiaste (moes)tuinliefhebbers die langskwamen. Al met al een inspirerend evenement dat voor veel nieuwe energie zorgt.

  https://lnkd.in/erWiSfyg

 • Instagram

  Japanse liguster

  Japanse liguster (Ligustrum japonicum). De naam zegt het al: dit is geen inheemse plant. Toch kan deze groenblijvende trage groeier wel degelijk interessant zijn voor een kleine stadstuin of haag. De inheemse liguster wordt namelijk wat groter, waarbij intensief beheer helaas vaak ten koste gaat van de bloei. De Japanse liguster wordt drukbezocht door insecten, waaronder ook diverse vlinders. In het najaar zijn de kleine zwarte bessen dan weer een lekkernij voor vogels.

  Verder zie je op de foto een stadsreus: de grootste zweefvlieg van Nederland.

 • Instagram

  Pluktuin de Kruidenstee

  Een inspiratiebezoek bij pluktuin de Kruidenstee: een verborgen pareltje aan de rand van het dorpje Stad aan ’t Haringvliet, op het eiland Goeree-Overflakkee (waar studio Loof ook is gevestigd). Mocht je in de buurt zijn of wonen, is het zeker een aanrader om langs te gaan. Een deel van de tuin bestaat uit de pluktuin met eetbare bloemen en kruiden. Daarnaast is de gehele tuin te bezichtigen, waarbij de gastvrouw je van alles kan vertellen over wat er in de tuin aanwezig is. Goed om te zien en horen hoe ecologische principes hier vorm krijgen. En ook een heerlijke tuin om in rond te struinen, met mooi uitzicht op het Zuid-Hollandse landschap. https://www.dekruidenstee.nl/

 • Updates

  Krulziekte

  Vanwege het veranderende klimaat wordt in tuinen steeds vaker gekozen voor planten uit zuidelijke streken. Over het algemeen doen deze het nu ook al beter in Nederland omdat ze vaak droogtebestendiger zijn. Echter hebben we deze lente in 2023, schijnbaar de natste lente van de eeuw – en daar zijn verscheidene soorten dan toch weer niet tegen opgewassen. Dat zie je goed bij de perzik- en amandelboom. Deze soorten zijn gevoelig voor een bepaalde soort schimmelziekte: Taphrina deformanus. In het Nederlands ook wel bekend als de krulziekte. Deze schimmelziekte steekt vooral de kop op bij een nat en warm voorjaar (vanaf zo een acht graden Celsius).

  De ziekte is zeer makkelijk te herkennen: krullende bladeren die ook rode blaren vormen (ernstige misvormingen). Uiteindelijk verdorren de bladeren en vallen van de boom.

  Krulziekte is een zeer lastige ziekte: wanneer je de symptomen op de boom waarneemt (vaak in april/mei), kan je er eigenlijk al niet veel meer aan doen. Je kan de boom een handje helpen door vruchten weg te nemen (het volgroeien van vruchten kost hem immers veel energie), evenals aangetaste bladeren verwijderen en opruimen (niet in de compostbak, aangezien deze bladeren geïnfecteerd zijn).

  Maar ook als al het aangetaste blad is verwijderd en er verderop in de zomer nieuwe, gezonde bladeren verschijnen, is de schimmel nog steeds aanwezig. Daarnaast is de boom verzwakt en zal gevoelig blijven voor deze schimmel. Voor de jaren daarop blijft het belangrijk om maatregelen te treffen en alert te blijven.

  Hoe zorg je het jaar daarop – op natuurvriendelijke wijze- dat de boom niet weer zo wordt aangetast? Droog houden. Een afdakje plaatsen gedurende de periode met temperaturen tussen de acht en twintig graden. Daarnaast zijn er op internet nog een tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes te vinden, evenals het gebruik maken van plantengildes om de boom te ondersteunen. In welke mate deze methoden echt effectief zijn is lastig te beoordelen, het blijft een hardnekkige ziekte, die op den duur zelfs fataal kan zijn voor je boom. Eigenlijk is de conclusie van dit artikel, dat deze boomsoorten misschien toch nog minder geschikt zijn voor het huidige Nederlandse klimaat dan dat we zouden willen…

 • Updates

  De vuurrode vuurwants

  Deze wantsen zijn niet snel over het hoofd te zien. Kom je deze krioelende diertjes tegen in je tuin? Wellicht heb je een Hibiscus of stokroos staan, want daar komen ze op af.

  Met de opvallende kleur die vuurwantsen hebben, kunnen ze er wat angstaanjagend uitzien. Ergens correct: voor vogels zijn ze giftig om te consumeren en die blijven er dan ook uit de buurt. Maar gevaarlijk voor mensen of schade aanrichten in de tuin? Nee hoor. Het zijn juist nuttige diertjes die meehelpen de tuin schoon te houden. Ze eten namelijk o.a. afgestorven plantmateriaal en dode insecten. Net zoals op de foto, foerageren ze vaak in groepen.

 • Updates

  Voorjaarsboomspiegel

  Ondertussen is het alweer half april, dus deze suggestie voor een (vroege) voorjaarsboomspiegel kan nog net!

  Een combinatie tussen knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans), vingerhelmbloem (Corydalis solida) en speenkruid (Ranunculus ficaria). Vooral deze laatste twee zijn echte (wilde) bijentrekkers. De planten zorgen tezamen voor een contrastrijke boomspiegel vanwege de verschillende bloemkleuren, vormen en hoogtes. Ze doen het goed in de schaduw en moeten niet te droog staan. Houd er verder rekening mee bij het aanplanten van speenkruid dat dit andere soorten kan verdringen (dat mogelijk extra werk met zich meebrengt).

  Disclaimer: de illustratie is ter visuele ondersteuning van de tekst en planten kunnen wat betreft vorm, hoogte en kleur afwijken van de werkelijkheid.

 • Updates

  Vogelvriendelijke kattentuin?

  Voor een ontwerpproject heeft Studio Loof een bijna onmogelijke opdracht gekregen: het ontwerpen van een vogelvriendelijke tuin waarin ook twee katten mogen vertoeven. Kan dat überhaupt? Het antwoord is snel en simpel: eigenlijk niet…
  Het advies aan katteneigenaren zou dan ook moeten zijn om hun kleine jagers binnen te houden. In ieder geval tijdens de schemering, nacht en al helemaal tijdens het broedseizoen. Voor degenen die dat toch wel wat zielig vinden- of hun kat binnenshuis maar moeilijk kunnen vermaken, zijn wellicht maatregelen te treffen zoals felgekleurde kattenkragen (NRC, 2016). Deze kragen zouden vogels moeten kunnen waarschuwen.


  Maar goed, deze opdracht ligt er – en probeer je dan zo goed mogelijk uit te voeren. Hoe kan je het katten moeilijk maken vogels te vangen in de tuin? Hieronder drie tips en ideeën.

  Stekende heesters

  Vogels profiteren van beschutting dat kan worden gecreëerd met dichtbegroeide, ondoordringbare heesters, eventueel met stekels of doornen.
  Een voorbeeld van zo een stekelstruik is de duindoorn, dat naast beschutting ook een zeer gezonde kost voor vogels biedt: de opvallende oranje bessen in het najaar zijn ware vitaminebommen.
  Voor wie écht een ondoordringbare groene barrière wilt plaatsen, is een braam ook altijd nog een optie. Deze doornen kunnen echter behoorlijk geniepig zijn. Houd er ook rekening mee dat een braam kan woekeren.

  De vogelvijver

  Tuinvogels houden van badderen, vooral tijdens de warme, droge zomers. Drinkwater tot de beschikking hebben is dan ook geen overbodige luxe. Gezien katten over het algemeen geen zwemliefhebbers zijn en het onmogelijk is om geruisloos te water te gaan, kan het interessant zijn om een hoekje te creëren naast de vijver dat omgeven is door de al eerder genoemde ‘stekende heesters’. Een hoekje dat enkel vliegend te bereiken is. In een grote vijver kan je ook denken aan een klein eilandje. Voor de vogels is het in ieder geval belangrijk dat de oevers aflopen. Je kan ook denken aan een paar keien in het water. Insecten zullen hier ook van profiteren.

  Hogere hoogtes

  Iedere vogel heeft zijn eigen voorkeuren voor een broedplaats. Zo zijn er tuinvogels die graag broeden in coniferen, waaronder bijzondere soorten zoals goudhaantjes en groenlingen. Maar ook wat betreft beschutting is de conifeer een verrijking voor de tuin. Coniferen zijn wintergroen, dichtbegroeid en de kans dat uitvliegende vogels op de grond vallen is klein vanwege de vele takken. Kies indien de ruimte in de tuin het toelaat, voor een conifeer op hoge stam en maak gebruik van kattenafweergordels rondom de stam om te voorkomen dat een kat de boom in klimt. Houd wel rekening met het type conifeer: de populaire taxus is giftig en vooral voor jonge of onervaren katten kan dit een risico zijn. Indien dit een zorg is, vraag bij een boomkwekerij naar de minder giftige soorten – deze zijn er!

 • Updates

  Studio Loof krijgt vorm!

  Eindelijk – het is zover! 2023 is het jaar dat studio Loof volop de aandacht krijgt. Waaraan gaan jullie dat merken? Allereerst aan de beschikbaarheid. Klanten die een ontwerp of advies nodig hebben op het gebied van ecologisch en duurzame tuinen, zullen de komende periode zeker bij studio Loof terecht kunnen.
  Hopelijk merken jullie het ook aan een portfolio dat binnenkort verder zal uitbreiden – en natuurlijk meer activiteit op social media. ‘Omdat ieder beetje loof er toe doet!’

 • Projecten

  Regenwatertuin (2024)

  Deze in Wateringen gelegen voortuin is zodanig ontworpen, dat de hemelwaterafvoer aan de voorkant volledig afgekoppeld kon worden. Hierbij is gerekend met extreme regenbuien. Er zijn diverse elementen toegevoegd die bijdragen aan waterberging en/of vertraagde hemelwaterafvoer. Het water komt eerst in een trog terecht, waarna het via een overloop in een vijver komt, waarna het vervolgens via een andere overloop weer in een wadi stroomt. De wadi is voorzien van verhoogde stapstenen die naar een klein terrasje met zitbank leiden. De locaties van de planten in het plan zijn afgestemd op hun specifieke waterbehoeften.

 • Projecten

  Beheersbare insectentuin Ouddorp (2023)

  Deze in Ouddorp gelegen tuin had vanwege de uitdagende bodem te maken met diverse onkruiden. De vraag was dan ook om naast een robuust tuinontwerp, een beheerplan op te stellen waarmee de onkruiden beter hanteerbaar zouden zijn. Diverse sierborders zijn ontworpen, aansluitend bij de lokale omstandigheden – en er is een beplantingsplan opgesteld voor een voedselbos. Gedurende de opdracht was er veel aandacht voor inheemse beplanting, bijenplanten en droogtebestendige, concurrentiekrachtige beplanting.

  Highlights project:

  • Plan van aanpak bodemverbetering
  • Beplantingsplan voor een voedselbos
  • Droogtebestendige, concurrentiekrachtige beplanting
  • Veelvuldig inheemse en/of insectenvriendelijke beplanting
  • Borderthema’s aangepast naar de desbetreffende locatie in de tuin
  • Speelse elementen zoals een levend hekwerk en een wadi met loopbrug
 • Projecten

  Schaduwrijke stadstuin (2023)

  Deze stadstuin is ontworpen voor een perceel in Den Haag, omsloten door hoogbouw. Opdracht was om een stoere natuurtuin te creëren met bonte bloemkleuren, voldoende zitruimte en privacy.

  Tegen de woning aan is de meeste schaduw en is beplanting toegepast die je tegenkomt in de onderste groeilagen van een bos. Voornamelijk inheems, gecombineerd met een paar uitheemse soorten die zorgen voor wat extra kleur en wintergroen.
  Achterin de tuin wordt wat meer zon gevangen en daar is de beplanting dan ook op aangepast.

  Het ontwerp is in goed overleg tot stand gekomen. Daarbij is gezocht naar een balans tussen ecologische meerwaarde en gewenste functionaliteit.

  Highlights ontwerp

  • (Inheemse) beplanting die het ook goed doet in een schaduwtuin.
  • Jaarrond interessant bont kleurenpalet van paarse, gele, roze en witte bloemen. De planten hebben verschillende hoogtes in de border en variatie in bloemtypen, om zo verscheidene insecten aan te trekken.
  • Duurzame en hergebruikte materialen met stoere uitstraling.
  • Groenten- en kruidenhoek naar eigen invulling.
 • Projecten

  Balkon als groene oase (2023)

  Dit ontwerp is gemaakt voor een balkon in Eindhoven, onderdeel van een ruime loft in een nieuwbouwcomplex. De uitdaging is om hier een kleine ruimte (zes vierkante meter), zo efficiënt en groen mogelijk in te richten. Het betreft een balkon met twee deuren; één vanuit de slaapkamer en één vanuit de woonkamer, dat de beschikbare ruimte in het ontwerp ook beperkter maakt. Daarnaast heeft het balkon veel glas, met uitzondering van één muur aan de zijde kan de buren. Daardoor moest er ook rekening worden gehouden met het aanzicht van binnenuit.

  Highlights ontwerp

  • Een ruimtebesparende bank gecombineerd met plantenbak. Het zitgedeelte van de bank fungeert ook als klep, waar wat tuingereedschap onder kan worden bewaard.
  • Een verticale tuin: plantenklimrek, waar niet alleen een klimplant tegenaan groeit, maar ook plantenpotten en voederhuisjes etc. aan opgehangen kunnen worden.
  • Een halfronde plantenbak met een kleine patioboom. De halfronde vorm zorgt dat deze dicht bij de deur geplaatst kan worden.
  • Een waterelement (met fonteintje op zonne-energie), voor de rust en vogels.
 • Projecten

  Tuin met ochtendterras (2023)

  Een ontwerp met een diagonaal lijnenspel voor extra ruimtelijkheid.

  Tegenwoordig heeft niet iedereen meer een negen-tot-vijf baan (buiten de deur). En dat de ideale tuin en/of terras een zuidwestelijke ligging heeft gaat dus ook allang niet meer op. Deze tuin heeft een ligging op het oosten en daarmee een ochtendterras waar de dag gestart kan worden met een kop koffie.

  Het (kruidenrijke) gazon met stapstenen kan eventueel ook worden gebruikt voor meer zitruimte of een plaats om te zonnen op andere momenten van de dag. Achterin de tuin is een vijver geplaatst, met een verhoogde ligging door middel van een insectenvriendelijke muur. Aan de zuidoostkant staat een pergola met een lichtdoorlatende klimplant.

  Schaduwanalyse (ochtend, middag, avond in juni).

 • Projecten

  Vakantiewoning Sourdeval (2022)

  Een ecologische cottage garden op het Franse platteland

  Deze opdracht betrof de tuin van een te verhuren vakantiewoning in het Franse Sourdeval (Normandië). Uitdaging was dat het grootste deel van de tuin aan de voorkant van het huis lag, grenzend aan een (rustige) weg. Daarnaast moest het terrein ook parkeerplaats bieden, zonder af te doen aan de beleving van de tuin. De beoogde tuinstijl was een cottage garden, passend bij het authentieke pand. Het beplantingsplan is hier dan ook op afgestemd, gecombineerd met droogtebestendige en gebiedseigen planten. De tuin diende ook kindvriendelijk te zijn vanwege mogelijke gasten met kinderen.

  Highlights

  • Duurzaam bewateringssysteem (druppelirrigatie aangesloten op waterreservoirs), werkend op zonne-energie
  • Veel gebiedseigen beplanting in verschillende groeilagen (bodembedekkers, heesters, klimplanten)
  • Droogtebestendige beplanting
  • Cottage garden stijl

   

 • Projecten

  Nieuwbouwtuin (2021)

  Een ecologische tuin met afgekoppelde hemelwaterafvoer

  Dit project is uitgevoerd in 2021-2022 voor een jong stel in Rijswijk, wonende in een nieuwbouwwijk. Het uitgangspunt voor dit ontwerp is dan ook een blanco tuin met vastgereden grond. De wens van de bewoners is een groene, ecologische tuin met een hoge belevingswaarde voor henzelf en hun kind. Bloemen, waaronder ook stinzenplanten (bollen) zijn zeer welkom. Daarnaast speelt in deze opdracht afwatering een grote rol, gezien de hemelwaterafvoer was afgekoppeld van het riool.

  Linksboven is een houten schuur geplaatst van zo een 2 bij 3 meter. Deze is al in de tuin aanwezig, evenals een metalen hekwerk aan de achterzijde van de tuin.

  Highlights ontwerp: Duurzaamheid is ook efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte. Een loungehoek is gecombineerd met een zandbak, door boven de zand’bak’ een zithangmat te plaatsen.

  Ook is de containeropslag gecombineerd met een kruidenrek op het dak van de containeropslag.

  De tuin heeft verder veel groen, in verschillende groeilagen (ook volop de hoogte in).

 • Projecten

  Binnenplaats stadswoning (2019)

  Het ontwerp van deze binnenplaats was voor een jong stel in Leiden, dat in een monumentaal pand in het centrum woont.

  Uitdaging was om deze schaduwrijke twee bij drie meter, zo functioneel en groen mogelijk in te richten. Ze gebruikten de binnenplaats ook voor de opslag van brandhout – en deze functie moest de binnenplaats behouden.

  Highlights

  • Anderhalf- en tweezitter met brandhoutopslag en geïntegreerde plantenbakken.
  • Een restpartij kinderkopjes met hiertussen een bodembedekker. Wie Leiden kent, weet dat deze stenen typerend zijn voor delen van het Leidsche centrum.
  • Schaduwplanten, ook de hoogte in: een klimplant om de regenpijp te verbergen, evenals muurplantjes.